feministisk pepplista..!

För att avrunda internationella kvinnodagen på bästa vis kommer här en lista med feministiskt peppande grejer, tjohoo! Kolla in, och hjälp mig fylla på listan..!

The Social Advocate’s Handbook: A Guide to Gender: Betala vad du vill för e-boken som behandlar delarna ”Basic Training – Learning the things every social justice advocate needs to know, before we get into the gender-specific material”, ”Breaking Through the Binary – Moving from a traditional, incomplete understanding of gender to an inclusive, cognitively complex understanding of gender diversity”, ”Feminism and Gender Equality – Taking a quick look at the most contemporarily prominent gender movement and how it aligns with a more comprehensive cause” & ”Social Gender Competence: Working for Gender Equity – From comprehension to competence, knowledge to action, thinking to doingthis section focuses on preparing you for social justice interventions and education”.

Emma Watsons tal till FN: Jag vet inte hur många gånger jag lyssnat på Watsons jämställdhetstal till FN, och ändå sitter jag fortfarande som fastnaglad varje gång. Det som alltid lyfter mig mest är när hon pratar om ”de omedvetna feministerna” och när hon ger alla världens män en officiell inbjudan till den feministiska kampen. UN Womens kampanj #HeForShe sätter press på, och peppar män till att vara en del av den kampen, inte bara som stöd vid sidan om, utan som aktörer för ett jämställt samhälle för att befria alla människor. Är man intresserad av den specifika kampanjen rekommenderar jag materialet Action Kit, som ger en tydlig överblick av syftet med kampanjen.

Tjejjourernas temasidor: Statistik, härskartekniker och tjejhistoria är bara några av de många skatter som trängs här!

Feminist Frequency: Anita Sarkeesian tittar på populärkultur med ett par skarpa feministiska glasögon i sin YouTubekanal. Mina favoritavsnitt är naturligtvis de som behandlar TV- och datorspel, och främst serien Tropes vs. Women, men trust me – även om du skulle vara fullständigt ointresserad av spel (?!?!) finns det tonvis av feministiska popkulturanalyser att fundera kring.

Mödradödlighet, ur ett svenskt historiskt perspektiv och nutidens globalaChristina Rogala, RFSU, har skrivit en rapport om mödradödlighet ur flera perspektiv för dig som vill ha en heltäckande bild i frågan. Hur ser det ut historiskt? Hur har man arbetat med frågan? Vad säger FN? Vad påverkar kvinnors hälsa i samband med graviditet? Och hur ser det ut idag?

La Vie d’Adèle (Blå är den varmaste färgen): En fransk dramafilm från 2013 baserad på den grafiska novellen Le Bleu est une couleur chaude (som för övrigt står högt på min önskelista..!). Detta är utan tvekan en av de vackraste och bästa filmer jag någonsin sett.

#FATTApodden”#FATTApodden är ett samtal kring samtycke vid sex i praktik och lagstiftning. Vi håller inte nödvändigtvis med varandra, men är lyhörda och pratar om det.” [Saxat från fatta.nu] Alltså, jag älskar fattapodden så vansinnigt mycket, framför allt FATTAMAN-avsnitten. Inte nog med att de ger mig en rikare förståelse för hur ojämlikhet mellan könen påverkar män, de har dessutom varit ett startskott för flertalet intressanta och djupgående diskussioner mellan mig och min man.

Barnvagnsmarschen: Varannan minut dör en kvinna för att hon blivit gravid. På internationella kvinnodagen promenerar hundratals människor i landet för att lyfta RFSUs politiska krav; 1. Sexuella och reproduktiva ska ingå i de nya globala utvecklingsmålen efter 2015. 2. Sätt press på EU att stå upp för säkra och lagliga rapporter. 3. Prioritera tonårsflickors särskilda behov av preventivmedel och sexualundervisning.

Dokumentärfilmen Vessel: Läkaren Rebecca Gomperts är kvinnan som utmanar anti-abortlagarna i världen genom att genomföra säkra aborter på internationellt vatten, inom projektet Women on Waves. Bara se den.

33 anledningar: På trettiotre anledningar listas viktiga anledningar till varför feminism behövs i bildform. Som om någon kan ha missat denna fantastiska hemsida.

FATTAFATTAMAN: För samtycke, mot sexuellt våld. 

Härmed avsäger jag mig rätten till era kroppar. Jag avsäger mig rätten till något som aldrig borde ha varit mitt. I och med detta tar jag också på mig ansvaret att lyssna till era kroppssignaler, så som jag förväntas klara av att göra i andra sociala situationer. Om ni blir stilla och passiva, vänder er bort, tvekar eller ger någon annan signal som tyder på att ni kanske inte vill så tar jag på mig ansvaret att stanna upp, vänta och se om ni tar egna initiativ, och om det är otydligt att fråga ”Hur är det? Vill du inte?” Jag tar på mig att inte ta er villighet för given. Det är enkelt, men å så viktigt. Lagen ger oss orimliga rättigheter till andra människors kroppar. Men tillsammans kan vi ändra på detta.”  – Text skriven av Katarina Galic, FATTA-aktivist [saxat från fatta.nu]

Jämställdhetspodden: ”Jämställdhetspodden är en podcastserie som syftar till att sprida vetenskap och kunskap om grundläggande strukturer i vårt samhälle och hur dessa skapar skillnader mellan kvinnor och män. I korta och koncisa avsnitt behandlar akademiker, professorer, yrkesverksamma personer och andra experter olika ämnen ur ett jämställdhetsperspektiv”. [saxat från jamstalldhetspodden.se] Har alldeles nyligen blivit tipsad om den här podden själv, och har ännu inte kommit mig för att börja lyssna, men teman som ”intersektionalitet och våld”, ”våld i nära relationer” och ”män och jämställdhet” gör att jag längtar så jag nästan spricker tills jag får tillfälle att börja!

Frida: Salma Hayek porträtterar konstnären Frida Kalho i den här filmen från 2002.

AVBytes Frozen: AVbyte består av två snubbar med ett galet intresse av att spela in egenskrivna musikal-musikvideos. Just den här agerar min väckarklocka..!

Hur man botar en feminist: Att jag älskar grafiska noveller, satir och trams är ingen hemlighet – så när Nanna Johansson slår ihop alla tre, då skrattar jag så det nästan kommer lite kiss i trosan.

SEX+: Laci Greens YouTubekanal består till hundra procent av fantastiskhet. Sexualundervisning i sin bästa form, späckat med humor, öppenhet och genustänk. Relevant, nödvändigt och genialt.

Vad saknar du i listan? Skriv en rad i kommentarerna, eller hör av dig till mig så lägger jag till efter hand! Kärlek och styrka!

En reaktion till “feministisk pepplista..!

  1. ”Flawless” med Beyoncé och hur hon tar med ett tal från Chimamanda Ngozi Adichie om hur vi lär flickor att inte vara lika starka som män och definitionen av en feminist.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s