the Global Goals: 101

FN är mitt tycke den bästa och viktigaste organisationen i världen, och det är väl ingen hemlighet om att jag drömmer om att jobba där när jag blir stor. För den som inte är så insatt låter kanske FN som en tråkig, byråkratisk organisation där världsledare mest tjafsar med varandra – men FN är så mycket mer. Visst finns det byråkratiskt tjafs, men inom FN finns bland mycket annat UNSCR – FNs säkerhetsråd, som är ansvariga för utlandsmissionen min man är iväg på; UNHCR – FNs flyktingorgan; UN Women och en hel massa andra fantastiska grupper där engagerade, superduktiga människor arbetar och gör oändlig skillnad i världen.

Tiden för FNs milleniemål börjar lida mot sitt slut, och världsledarna har förhandlat fram nya mål för de närmaste femton åren. Först, en recap av milleniemålen. År 2000 antog FN och 147 världsledare åtta mätbara mål för en bättre framtid. Målen fokuserade på mänskliga rättigheter, miljö och fattigdomsminskning – här kan du läsa om de åtta milleniemålen på svenska. Målen är satta till 2015, och nu är det dags att sätta nya mål.

I slutet av september röstade alla 193 medlemsländer (!) ja till de nya utvecklingsmålen, som börjar gälla 1 januari 2016. De nya målen är 17 st, och fokuserar på att utrota extrem fattigdom, motarbeta ojämlikhet och orättvisa och bekämpa klimatförändingarna. Det är stora mål, men långt ifrån orimliga.

Skärmavbild 2015-10-10 kl. 08.50.57

De globala målen är inte bara en politisk diskussion på en nivå högre än vi når. De globala målen är konkreta och något alla kan vara med och påverka. Kanske är du redan engagerad i någon eller flera av de frågor FN tagit upp, eller så är detta ett utmärkt tillfälle att börja engagera sig. För att läsa mer om de enskilda målen, surfa in här. För konkreta engagemang och idéer kan en till exempel surfa in på GlobalCitizen.org, där finns en massa initiativ samlade att hänga på, men det går alltid komma på saker att göra för att hjälpa. Hugg tag i din kompis, syster eller granne och var med och förändra världen vettja! We are not a generation of bystanders, we are global citizens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s