att pyssla

IMG_4917 Jag får ofta konstiga blickar när jag säger att det inte är någon big deal att pyssla fin inredning eller renovera möbler – men det är faktiskt enkelt, eller ja, i alla fall inte svårare än vad man väljer att göra det till – här är mina just nu bästa pysselgrejer!

Först, färg. När det kommer till möbler jobbar jag nästan alltid med matt väggfärg, glans 7. ”Men stopp”, skriker alla som kan
något om färg – ”inte kan man ha glans 7 på möbler!” Jo då, det går alldeles utmärkt – om man är beredd på förutsättningarna. Glans 7 klarar egentligen ingen våttorkning eller hårdare tvätt, men det ger en schysst yta och framför allt, det ger en yta som är oerhört lätt att jobba vidare på. Måla om när en tröttnar på färgen, jobba med decopage och skulle en vilja ha en slitstark yta går det alldeles utmärkt att lägga på klarlack.

Häftpistol. Jag använder min häftpistol till precis allting. Häftpistol är bäst, ingen protest.

Roller. Jag älskar att använda roller. Gärna skumgummi till färg och långhårig till tapetklister, men jag vet egentligen inte om en målare hade tyckt samma sak – huvudsaken är att det funkar. Jag använder gärna små, 10 cm, men det är väl en smaksak antar jag.

Slipmus. Efter en ordenlig sandpappring går typ vad som helst att måla eller tapetsera, inklusive lackade IKEA-möbler – men det är så himla tråkigt. Därför har jag gjort den bästa investeringen i mitt liv – en slipmus! LOVELY.

IMG_4920Next up, tapet. En rulle tapet behöver inte kosta skjortan, och ungefär vad som helst går att göra fint med tapet. Jag brukar alltid satsa på tapet som inte behöver mönsterpassas, mest för att jag är lat och inte vill räkna mått, men orkar en passa finns det ju oändligt många vackerheter att välja mellan.

Klarlack. Använd istället för decopagelack, i brist på lim eller för att skydda en yta.

Skrivare. Jag har en färglaserskrivare, och den är oslagbar. Decopage är en enkel metod för att dekorera det mesta, men att köpa material i pysselbutiker är inte rimligt i längden. Att kunna designa själv, skriva ut dekorationerna i flera storlekar, testa sig fram i färger – det är guld värt. Andra härliga grejer att decopagea med är sidor ur gamla böcker, tidningsurklipp, tyger och en annat massa skoj.

Till sist, tyg. Precis som med tapet blir allting snyggt med tyg. Sy, limma, tapetsera – whatever. Ett fint tyg gör vad som helst vackert.

You see? Det behöver inte vara ett dugg svårt att skapa finhet.

En reaktion till “att pyssla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s