boktips: träning före & under graviditet

Det finns så vansinnigt många bra och inspirerande böcker när vi pratar hälsa, och eftersom det känns himla fint att dela med sig av de där grejerna en inspireras av kommer här en liten samling titlar som fångar min uppmärksamhet just nu.

Under vår förra graviditet (som en kan läsa om här) var jag alldeles för dålig för att ens orka tänka på träning, både under och efter graviditeten. Två veckor efter förlossningen tog jag min första promenad – den blev ungefär 300 meter lång, med en sittpaus på mitten och avslutades med att jag kräktes av utmattning när jag kom innanför dörren igen. Där och då var jag i mitt livs sämsta fysiska form, och jag har lovat mig själv dyrt och heligt att aldrig hamna där igen. Nu, fyra år senare, är förutsättningarna helt annorlunda, till stor del för att jag idag har både teoretisk och praktiskt kunskap i kost och träning som jag inte ens kunde föreställa mig då. Dessutom är grundförutsättningarna i kroppen mycket bättre den här gången – då hade jag precis spenderat nio månader på en ätstörningsklinik, nu har jag en relativt god grundkondition och fysisk styrka, stabila leder trots en stor överrörlighet och framför allt, en vilja och intention att vara allsidigt genomtränad, body and mind. Vilka träningsmetoder jag i första hand använder mig av idag kan en läsa mer om här, men här och nu kommer ett gäng titlar som inspirerar och utmanar mig att fortsätta hålla min motivation uppe, trots den där bulan på kroppen som blir allt större och bökigare för varje dag.

”Träning för nyblivna mammor” av Olga Rönnberg och ”Mammaform” av Petra Larsson har blivit två bladvändare de senaste veckorna. Med konkreta beskrivningar av övningar och träningpass med fokus på mammakroppen, både före och efter den där ungen trasslar sig ut är de båda toppenbra inspirationskällor för min träning just nu. Jag säger inspirationskällor, för att det är på det sättet jag använder dem hittills, men utformningen gör att de båda mycket väl skulle kunna användas som någon slags steg-för-steg-guide.

IMG_8421

Min plan är att använda ”Träning för nyblivna mammor” på just det viset, när vi väl har tagit oss igenom förlossningsmaratonet. Här finns utrymme redan från de första försiktiga knipövningarna när det känns som att alla ens inälvor ska ramla ut ur kroppen, till att ett år senare vara tillbaka i form igen – kanske till och med bättre än den var innan graviditeten. Jag gillar verkligen upplägget här, vägen tillbaka till den starka kroppen är uppdelad i fyra steg, som vart och ett i sin tur stegras i två led. Tanken att det tar lika lång tid att förändra sin kropp efter en graviditet som den tid graviditeten tog på sig för att göra den förra förändringen tilltalar verkligen mig. Att ge sig själv tid, att lära känna sin kropp ännu en gång och göra det alldeles precis i sin egen takt, men med en intention att utmanas tror jag verkligen på. Jag hoppas verkligen att jag är lika peppad på att använda mig av Rönnbergs träningsprogram efter förlossningen som jag är nu..!

IMG_8423

”Mammaform” är för mig en härlig inspirationskälla med så mycket pepp och feel-good att jag nästan sprängs. Jag fullkomligt älskar både text- och bildspråket, glatt och somrigt och sprängfyllt med småtips här och där, från en rad olika duktiga tränings- och hälsomänniskor. Som att inte detta vore nog toppas hela kalaset med ärliga och raka berättelser om stort och smått kring graviditet, förlossning, babytid och allt däromkring. Övningarna i boken tar upp många olika träningsformer, alldeles utmärkt för den som kanske inte hittat sin ”rätta” träningsform än, eller som insett att förutsättningarna kring graviditet och/eller förlossning kräver nya former av träning på programmet (som jag…).

Två himla bra böcker, men stayed tuned vänner – fler tips are to come!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s