prenatal yoga with Adriene

Det här inlägget är inte sponsrat, men jag är så himla glad och nöjd att jag vill göra lite reklam ändå. Men, skulle någon fin yoga-aktör där ute vara intresserad av något slags samarbete så hör av dig!

For translation in English, scroll down to the bottom of the page.

Okej, så den här gravidgrejen går snabbt framåt, och när jag skriver det här påstår min preggo-app att ungen idag är 26+4 veckor gammal. I jämförelse med förra gången (som en kan läsa om här) har hela upplevelsen varit oerhört lätt och smidig, och allvarligt talat tror jag att jag har min träning att tacka för mycket.

Det enda som egentligen är riktigt jobbigt just nu är min kära vän endometrios. För att göra en lång historia kort och en krånglig diagnos lättförståelig är ytterväggen av min livmoder smyckad med ärrvävnad, små pytte-cystor, inflammationer och sånt där skoj. I vanliga fall gör det ont. Alltså, jätteont. När en har en unge i sin livmoder som kräver att den växer snabbt och som dessutom tycker det är skoj att dansa någon slags riverdance och därmed sparka på de där utsmyckningarna, då är smärtan svår att beskriva. De sista veckorna ligger jag mellan 7 och 8 på Mankoski-smärtskalan, med andra ord – begränsad fysisk aktivitet, sömn- och koncentrationssvårigheter, och de tyngre stunderna illamående, kräkningar och yrsel.

När det gör så där ont är det inte jättelätt att hitta ork och motivation till att träna, men, de där endorfinerna och andra härliga ämnen som frisätts i kroppen vid träning ger faktiskt väldigt bra lindring.

Yoga har länge varit en av mina favoritträningsformer, och när jag för ett tag sedan hittade YouTube-kontot YogaWithAdriene (Find What Feels Good) var jag liksom hemma. Via hennes webshop köpte jag ett prenatal yoga-paket, som jag sedan dess använder dagligen, och är så stört nöjd med.  Paketet jag köpt är nedladdningsbart, och innehåller tre träningpass (anpassat för varje trimester), tre ”lady-talks” – härliga, ärliga och raka samtal om att vara gravid, kvinna och lite annat smått och gott, en liten yoga-guide i PDF-form och medlemskap i en facebookgrupp för stöd och pepp.

Så, passen är naturligt det jag använder allra mest, eftersom det var just träning jag var ute efter, men jag blev också himla positivt överraskad av det övriga materialet. Lady-talksen peppar, ger nya inputs och får mig att fnissa och nicka igenkännande, jag kommer tillbaka till yogaguiden med jämna mellanrum (framför allt för att kolla in tipsen på eteriska oljor..!) och den där facebookgruppen som jag först inte ens tänkt gå med i har visat sig vara alldeles fantastiskt – även om jag hittills aldrig skrivit något själv får jag del av så mycket klokskap och fantastiskhet att jag blir alldeles matt.

Eftersom jag har väldigt över-rörliga leder är yoga generellt något jag behöver vara väldigt försiktig och kontrollerad i, så det är inte en gravid-träningsform jag skulle rekommendera mig själv om jag inte tränat väldigt mycket både yoga och andra träningsformer tidigare och vet vad min kropp klarar och behöver, men för den med en normal-krånglig kropp vågar jag nog påstå att de här passen faktiskt går att ge sig på även om ens träning innan graviditet varit mer eller mindre noll.

Men kompisar, kom nu ihåg: Jag har läst en del kost och träning, men är absolut ingen expert eller kunnig super-människa. Gå till ditt sunda förnuft, prata med din barnmorska och eventuella läkare, och var alltid källkritisk. Jag kan bara dela med mig av min subjektiva upplevelse – tro inte på allt jag säger..!

But my dear friends, remember. I’ve studied some diet and exercise, but I’m neither an expert or some kind of super-know-it-all-person. Listens to your common sense, ask your midwife or doctor for advise, and always ALWAYS check your sources..! This is my subjective experience – don’t believe everything I say..!


This post is not sponsored, I’m just so happy about my prenatal yoga that I want to a bit of advertisement anyway..!  

Okay, so this pregnancy-thing is fast forwarding, and as I’m writing this my prenatal-app tells me that the kid is 26+4 weeks old. Comparing to my last pregnancy (which was overrunned by anorexia, suicidal thoughts and self-harm) this whole experience has been unbelievably joy- and peaceful, and I seriously think my training has a lot to do with it.

The only thing that’s really bothering me this time around is my dear friend endometriosis. Long story short – my uterus is splattered with scar-tissue, teeny-tiny cysts, inflammation and those fun stuff. A normal day it hurts. I mean like, really hurts. When you have a kiddo lying around in there, demanding a fast growing living-room and who also finds it fun to do some kind of riverdancing while in there, kicking those painful areas – well the pain is hard to explain. These last few weeks I’ve been between 7 and 8 on the Mankoski pain-scale – limited ability to physical activity, difficulty sleeping and concentrating, and more painful parts of the day, nausea, vomiting and dizziness.

When you’re in that kind of pain finding motivation for exercise is really hard, but the endorphins and other happy-hormones thats released during exercise is actually a wonderful painkiller.

Yoga has been one of my favorite forms of exercise for a long time, and when I a while ago found my way into the YouTube-account YogaWithAdriene (Find What Feels Good) I felt like home. Thought her webshop I bought a prenatal yoga-package, that I use daily ever since. Also, I’m kickass-happy about buying it. The package is downloadable and contains three workouts (one for each trimester), three ”lady talk”-videos; lovely, honest talks about being pregnant, being a woman and other small gems, a small PDF yoga guide and membership in a facebook-community filled with support and happiness.

Since it was the workouts I was looking for, that’s the part I use the most, but I was happily surprised about the other stuff as well. The lady-talks makes me giggle and nod my head in recognition, every now and then I visit my yoga guide (especially for the essencial oil-tips..!) and the facebook-group is amazing – even thought I still haven’t written anything myself I visit it frequently to get a dose of wisdom and support.

Since I have hypermobile joints I generally need to be careful with yoga and other flexible forms of exercise, why I probably wouldn’t recommend it to myself if I didn’t know my body as well as I do, but if one have a normally troublesome body I think I’d dare to say that these workouts are pretty awesome, even if your level of exercise before pregnancy’s been more or less zero.

‘Til next time – take care friends..!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s