monthly makers: tema växter

IMGP4872

Monthly makers är numera ett sånt stående inslag i livet att min fyraåring numera intresserar sig för vilket månadens tema är, och hjälper till att vara idéspruta. Så, när månadens tema varit växter och hon föreslog att vi skulle göra midsommarkransar som inte går sönder eller vissnar så lätt var valet inte särskilt svårt. Mot secondhand!

Någon vecka innan midsommar kom vi hem från Röda korset med en stor hög blomprydda ljusmanschetter, redo för demontering. Jael hälsar att plocka isär tygblommor och rensa i färg är en alldeles utmärkt uppgift för den fyraåriga assistenten!

Härnäst kommer den roligaste biten – välja ut alla blommor en vill ha i sitt hår. Vi bestämde oss för att gå all in, fundera ut en midsommaroutfit och bygga en krans i färgskala efter det. Till Jael bestämde vi att ett diadem skulle vara en bra stomme – lätt att ta ur när lekarna kräver det, men med plats för massor av blommor – och jag bestämde mig för att forma till en krans med en 2 mm aluminiumwire som bas.

IMG_8751

Diadem-kransen gjorde vi på enklast möjliga vis – vi limmade fast blommorna en i taget. Såhär i efterhand hade jag nog hellre jobbat med smältlim, men eftersom det visade sig vara slut kladdade vi med alldeles vanligt hobbylim istället. Trots kletandet inte så dumt, eftersom det blev väldigt mycket lättare för den där ungen att hjälpa till när en inte riskerade att bränna sig på limmet, men tålamodet fick sig ett oplanerat träningspass.

IMG_8734IMG_8735Wire-kransen visade sig vara ett lite krångligare projekt, som i ett par lägen nästan lockade fram ett par barnförbjudna ord och vilja att ge upp, men till slut så. Efter ett par försök blev kransen uppbyggd i tre lager. Första lagret bestod av de största och tyngsta blommorna, som snurrades fast med smyckeswire. Efter det, ett lager sidenband runt hela kransen för att låsa fast och gömma trådskarvarna. Till sist, lösa blad och blommor som limmades på lite här och där för att fylla ut och gömma eventuella fula skarvar som blivit missade. Piece of cake!

IMGP4887

4 reaktioner till “monthly makers: tema växter

  1. Det gör mig så glad att höra att din dotter är med, både i skapandet och i lustfyllt sökande efter nästa tema – oh så fint!
    Och vilka kransar sen. Ett par såna skulle jag velat haft vid midsommar! Otroligt fint jobb (blommorna ser liksom riktiga ut) och efter att själv ha gjort en krona med blommor en gång känner jag igen det där svordomsmomentet 😉 Så fin tolkning!

    Gilla

    1. Tack så mycket! Det har visat sig att det verkligen var värt de där svordomarna – kransarna används så fort vi får chansen fortfarande 🙂 Monthly Makers har mer eller mindre gått och blivit ett familjeprojekt och det känns så himla roligt! Både barn och man är supersnabba med att fråga efter månadens tema, spåna idéer och allt oftare faktiskt ta del av själva skapandeprocessen. Bättre kan det ju liksom inte bli tänker jag! 😀

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s