vegansk kokosbakelse & lavendellemonad

IMGP4891Vi spenderade midsommarafton med knytkalas ihop med ett gäng fina vänner, där vi fick stå för de veganska inslagen på middagsbordet. Till exempel gjorde vi en en jordgubbs- och kokosbakelse till efterrätt, med tillhörande lavendellemonad – recept var det här!

IMG_8762Kokosbotten: 
100 g mjölkfritt margarin
6 dl kokos
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1-2 msk sirap
1 msk potatismjöl
1,5 dl vatten

Sätt ugnen på 200°. Smält margarinet. Blanda kokos, socker och bakpulver i en bunke. Blanda vatten och potatismjöl till redning. Häll i smör och sirap i kokosbunken och kleta ihop – därefter i med potatismjölet och blanda en liten stund till. Jag valde att ha i lavendelsirap för att gå fint ihop den där lemonaden, men vilken ljus sirap eller flytande honung som helst fungerar alldeles utmärkt. Låt stå och svälla några minuter. Klicka smeten i aluminiumformar (typ, 18-20 st). Hellre för lite smet i varje form än för mycket, tänk typ knappt halva formen – annars finns risken att en drabbas av en kokosdränkt ugnsbotten. Det skulle kunna vara så att jag testade – ibland är jag så himla glad att jag lyssnat på min farmor och alltid har aluminiumfolie liggande i botten av ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter, ta ut och låt svalna.

Nästa steg är valfritt. Antigen ställer en sig och kokar jordgubbssylt på hederligt gammalt husmorsvis, eller så går en till närmaste matbutik och köper en burk. Jag valde mellantinget – frusna bär och syltsocker! En kan ju använda sig att instruktionen på sockerpaketet, eller ungefär såhär:

IMG_9035Jordgubbssylt:
500 g frusna jordgubbar
250 g syltsocker
2 dl vatten

Koka bär och vatten tills ungefär hälften av vattnet kokat bort. Bären bör då vara ganska mosiga, och vattnet rosa och fint. Mixa till en slät sörja. I med syltsockret, och koka i en sådär 5-8 minuter. Häll upp i förvärmd burk och låt svalna. Det här blir ju ganska mycket mer sylt än vad en behöver till efterrätten, men tänker jag inte är ett dugg negativt – det blir ju en alldeles utmärkt sommarsmak att ha på sin morgongröt eller nåt de närmaste dagarna..!

När det sedan är dags för servering, smeta ut ett lager sylt på kokosbotten (ganska tjockt lager om jag får bestämma) och toppa med vispad soyagrädde, färska jordgubbar och ett par myntablad. Purrrrfect!

IMGP4882
Till detta serverade vi lavendellemonad, känns lyxigt men superlätt att göra! Det finns en hel uppsjö av varianter på hur en gör när jag googlar runt, men här är husets variant – det blir ungefär två liter färdig lemonad.

IMGP4849Lavendellemonad:
1,5 dl socker
2 dl vatten
1/2 dl torkad lavendel
1/2 dl färsk mynta
3 citroner
3 limefrukter
vatten till servering

Koka upp socker och vatten och ös i lavendeln och hackad mynta. Koka ungefär fem minuter, låt sedan stå och dra tills det svalnat. Sila ut blommor och blad. Pressa ur juicen ur frukten, och blanda med den svalnade sockerlagen. Späd ut med iskallt vatten (någonstans 1,8-2 liter tycker jag är lagom) och pynta med färska myntablad och massor av is.

Som ni märker har jag fått total dille på att äta lavendel – vad säger ni vänner, do or don’t? Min åsikt i frågan är väl i alla fall inte att ta miste på – mer lavendel åt folket!

Update: En uppmärksam vän påminde mig om att den här efterrätten faktiskt inte bara är vegansk (och därmed mjölk och laktosfri), den är ju dessutom både glutenfri och helt utan vetestärkelse – något för de allra flesta alltså! Med andra ord, här är den nya väldigt långa recepttiteln: Naturligt glutenfri, vegansk jordgubbs- och kokosbakelse. Tjoho!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s