För någon vecka sedan satt jag och en fin vän och pratade om hur fruktansvärt tråkigt det är att veganska och andra hälso- och klimatsmarta matvaror är så mycket dyrare än alternativen. Varje gång jag låter min ekonomi (eller brist på den…) styra mig att göra val jag upplever som oetiska på ett eller annat sätt känner jag en stygn av dåligt samvete och ilska mot mig själv, ändå gör jag det om och om igen. Gissa då hur glad jag blev när jag dagen efter att vi pratat om det råkade snubbla över en instruktion på hur en gör egen havremjölk i någon av alla de facebook-trådar jag scrollar förbi..! En kort stund senare bestod lunchen av polentagröt och mjölk, med alldeles egengjord havremjölk både i och på den där soligt gula gröten. Den där tråden hittade jag inte igen, men instruktionen var lätt som katten och kommer här!
Husets havremjölk
3 dl havregryn
3 msk rapsolja
1 l vatten
Mixa alltihop till en vit sörja. Låt rinna genom i saftsil – ska det gå fort funkar det alldeles utmärkt att krama ut den sista decilitern. Kvar blir ungefär 9 dl havremjölk, och en mosig portion havregryn som fungerar alldeles utmärkt att koka gröt på. Lätt som en plätt!
Vi valde ju som sagt att äta polenta till lunchen, men de där havregrynen var bara att lägga i en burk i kylen och göra frukostgröt på dagen efter istället. Hur länge mjölken håller vet vi inte riktigt än, eftersom den där knappa litern går åt på sådär 4-5 dagar hos oss, och den tiden är absolut inga problem. Som havremjölk lätt gör skiktar den sig när den står, men det är bara att skaka flaskan så blir den alldeles som vanligt igen.
Härligt solgul polentagröt på hemma gjord havremjölk, serverad med egen kokad hjortronsylt i någon färgglad liten skål – mysigare lunch får en leta efter. Är du förresten kanske en av dem som inte provat polentagröt än? Då är det verkligen på tiden! Vi hade inte ens tänkt tanken på att testa innan vår dotter som liten blev vetestärkelseallergisk, men numera är det en ständigt återkommande rätt på menyn trots att hon växt ifrån den där besvärliga allergin. Majsgröten påminner om mannagrynsgröt, men är vete/glutenfri och har en mycket gladare färg – bara det skulle jag hävda är anledning nog att välja den istället..!
Polentagröt, 2 port:
5 dl mjölk av valfri sort
1 dl polentagryn
Koka upp mjölken, och rör sedan ner polentagrynen. Låt koka i ungefär fem minuter under omrörning. Låt gärna stå några minuter för att tjockna till något ytterligare. Klart!