Att inte skriva en ikon

Kristoffer Lignell är en av de häftigaste människorna jag vet. Förutom massa andra balla grejer är han ikonskrivare (eller vad det nu kan tänkas heta) och på sin hemsida har han beskrivit hur en ikon blir till. Jag kan inte skapa ikoner, men att illustrera en bibeltext på en massproducerad icon plate det är något som hör hemma i mitt projekt.

En av de allra viktigaste texterna för mig är ur Markus femte kapitel, där det berättas om en man med ett självskadebeteende.

De kom över till trakten av Gerasa på andra sidan sjön. När Jesus steg ur båten kom en man emot honom från gravarna. Han var besatt av en oren ande och hade sitt tillhåll bland gravarna. Inte ens med kedjor kunde man längre binda honom. Flera gånger hade han bundits till händer och fötter, men han hade slitit av kedjorna och sprängt bojorna, och ingen kunde få bukt med honom. Dag och natt höll han till bland gravarna eller uppe i bergen och skrek och sargade sig med stenar.
Mark. 5:1-5

Jesus möter, ser och upprättar mannen. Han blir fri från sitt självskadebeteende.

Jag har varit fri i drygt sex år nu, men under tyngre perioder väcks fortfarande impulsen – ibland är den alldeles överväldigande. Där och då finns ingen tankekraft kvar till bibelmeditation, inte ens till en formulerad bön, men efteråt. Efteråt kan jag gå tillbaka dit komma ihåg att jag inte måste, även om det känns så. Då kan jag tänka en stund på att Jesus drev bort mannens demoner, och då kan han göra det med mina med.

fullsizeoutput_18a1
Utkast till en massproducerad Icon Plate

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s